Award in category "Болница" at

Nominated by Ирина Кирилова Йорданова

Акушерска практика „Зебра“ в МБАЛ „Св.София“

„Зебра" поставя всяка жена в центъра на акушерските грижи и работи в синхрон както с близките, така и с другите медицински специалисти, които съпътстват жената по време на бременността й.

Акушерската практика „Зебра“ действа на територията на МБАЛ „Св.София“ и работи в много добър синхрон с екипа на АГ отделението в болницата. „Зебра“ поставя всяка жена в центъра на акушерските грижи и работи в синхрон както с близките, така и с другите медицински специалисти, които съпътстват жената по време на бременността й. Екипът предоставя грижа в съответсвие с добрите практики, препоръчвани от Световната здравна организация и медицината, базирана на научни изследвания. Акушерките на „Зебра“ се грижат за здравословното състояние на майката и нейното бебе, за нуждата от емоционална стабилност и подкрепа за семейството от началото на бременността до първите дни след раждането на детето.

В болничните политики и практики за осигуряване на сигурна и доброжелателна среда за децата и техните родители екипът на „Зебра“ се грижи за добрата подготовка на кадри за подкрепа на родителите; внимателно, отговорно и предразполагащо отношение към детето; правила и процедури за неразделяне на децата и майките след раждане и насърчаване на кърменето; осигуряване на добри битови условия за престой на деца и придружители.

Принципите на неразделяне на майките и децата и подкрепата за кърмене са основополагащи в работата на Акушерска практика „Зебра“. Още повече, бащите се насърчават да участват в процеса на подготовка за раждане, да присъстват и подкрепят родилката по време на раждането и се осигурява възможност бащата да остане с майката и детето в самостоятелна стая след раждането, по време на престоя в болницата. Емоционалната подкрепа, която бащата на бебето може да окаже на майката и детето по време на раждане и в първите дни, е ключова за осигуряване на спокойствие и сързване през първите дни от живота на бебето. Акушерките наблюдават майката и детето и подкрепят процеса на кърмене и първоначални грижи както в дните на престой в болницата. След раждането е осигурено домашно посещение от акушерка от екипа, която проследява възстановяването на майката, адаптацията на бебето, кърменето и растежа му.

Акушерска практика „Зебра“ организира редовно курсове за подготовка за раждането и Дни на отворените врати за запознаване на бременните и техните партньори с тяхната работа.

Звеното е реализирано 95% нормални раждания за 2023 г. Това показва огромната разлика в резултатите между Акушерска практика „Зебра“ и процентите на нормално раждане във всички АГ отделения в болници в цялата страна!

На снимките са семействата, които имат поне две деца родени с помощта на Акушерска практика „Зебра“ по повод Бабинден 2024 г. Снимката с числото 95 показва процентът на нормални раждания при жените, които са се доверили на „Зебра“.

Документи и източници в подкрепа на номинацията

Курсове на Акушерска практика „Зебра“ за родителите: https://zebramidwives.com/kursove/

Акушерките Илона и Йоана от „Зебра“ за пътеката към спокойна бременност и осъзнато раждане