Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Катерина Гагева

Атанаска Желязова

В читалище в ромската махала на Бургас тя учи децата да бъдат приятели на изкуството

Тя е психолог и ръководител на Любителска формация ФАНТАЗИЯ за приложни изкуства към НЧ“Христо Ботев 1937″- Бургас. Повече от 3 години, всеки ден, с усмивка и грейнали очи, посреща над 40 деца от кв. Победа, ученици от различни училища в Бургас. Тук, в читалището, което се намира в ромската махала на Бургас, г-жа Желязова учи своите възпитаници да бъдат приятели на изкуството. Чрез него децата работят в екип, помагат си, развиват умения в изобразителното и приложно творчество и постигат високи успехи. Чрез книгата развиват своите литературни умения, за които също печелят награди. С подкрепата на Общината и читалището, децата участват и се изявяват в общоградски инициативи, които им дават самочувствие и чрез които се учат да бъдат отговорни.

През 2016г. със съдействието на Община Бургас стартира „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи. По проекта започна дейност любителска школа „Шарена палитра“ с още 30 деца и танцова школа „Слънце“ с 15 деца.

В заключение ще кажа, че когато на децата се даде шанс и им се гласува доверие, те откликват безрезервно. Множат се успехите и всички сме щастливи от радостта, озарила детските очи. Читалище „Хр.Ботев 1937″ доказва, че интеграцията и социализацията се случват в действителност.

Това, което прази Атанаска Желязова Герой на децата е търпението, обичта, любовта, с която мотивира децата да вярват, че са способни и могат. И вече 3 години го доказват.

Работя от 37 години в читалището като секретар. С много хора съм се срещала, които са си вършели стриктно работата си. Но единствено тя проявява такова огромно желание да помогне на децата да развиват умения и потенциал. Вярва им и тяхната обич е взаимна. За да обичаш всички деца, е необходимо преди всичко да си Човек.