Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Сдружение Съвет на жените бежанки в България

Д-р Милен Митов

Д-р Милен Митов е един от малкото лекари, които не остават равнодушни към проблемите на децата, търсещи закрила и идващи от други страни по света.

Д-р Милен Митов е един от малкото лекари, които не остават равнодушни към проблемите на децата, търсещи закрила и идващи от Ирак, Иран, Афганистан и други страни по света (винаги насреща да помогне на Сдружението „Съвет на жените бежанки в България“ ) , и преодолявайки всевъзможната дезинформация по въпроса, той е пример за ценностите, които трябва да въплъщава лекарската професия. Д-р Митов не просто помага на децата в нужда, а ни връща вярата, че предразсъдъците могат да отстъпят, защото всички животи са еднакво ценни.

През 2020 година той прие за свои лични пациенти над 100 бежанци и техните деца, което е изключителен акт само по себе си, предвид отказа, който често срещаме в търсенето на лични лекари за бенефициерите ни. Всякога безкрайно отзивчив, внимателен и гъвкав в своята работа с гражданите на трети държави, той е отворен към всякакви нестандартни подходи на работа като превод по телефона и спешни дистанционни консултации. Дори и в извънредната обстановка, породена от Ковид-19 епидемията, д-р Митов продължи да подпомага работата на СЖББ с всички сили, винаги на разположение да помогне, дори и когато се налага да ангажира други специалисти, необходими по случаите.

Доктор Митов е общопрактикуващ лекар в ДКЦ ХХIII, който си партнира с организацията на СЖББ вече повече от 4 години, като само за последната е работил по над 100 случая с екипа сдружението и ежедневно отговаря на запитванията и нуждите от консултация, независимо дали става въпрос за негови пациенти или не. Той е човек, надарен с голямо сърце и изключителна добрина, който проявява внимание и чувствителност към проблемите на децата бежанци и винаги е готов да откликне на нуждите на организацията, дори в особените времена, в които всички ние живеем през последната година.