Award in category "Герой на децата" at

Nominated by Дина Христова

Д-р Таня Андреева и Дария Мукова

Създателки на платформата HealthyKid Sofia, която при нужда насочва родителите към подходящи лекари и лечебни заведения

Едва ли има майка, която да не е изпадала в ужас от високата температура на детето си и голямото питане къде да го заведа сега на лекар. Е, поне за майките в София отговорът на този въпрос може да бъде намерен през платформата HealthyKid Sofia. Създадена от две приятелки – д-р Таня Андреева и приятелката й Дария Мукова, платформата вече е добре позната поне на родителите от фейсбук групите „Майките на София“ и „Позитивните майки“. Поне аз научих оттам за нея.

Платформата е по идея на Дария Мукова – икономист по професия, която има късмета да бъде приятелка на д-р Таня Андреева – педиатър със специалност „Детска ревматология“. Младата майка има късмет да звъни 24 часа в денонощието на приятелката си, която да я насочва при нужда къде да заведе дъщеричката си. Но си дава сметка, че стотици хиляди майки нямат нейния късмет. Затова предлага на д-р Андреева да направят приложението, което позволява на родителите чрез въвеждане на симптомите да открият кое е най-близкото лечебно заведение с конкретен специалист. Двете приятелки създават платформата изцяло чрез самофинансиране.

За момента в платформата са включени само държавните лечебни заведения в София, но създателките са изпратили писма с желание за съдействие и до частните болници. Надяват се един ден тя да обхване и лечебните заведения в другите градове, но затова им трябва съдействие от техни колеги, работещи извън София, защото държат информацията да бъде максимално коректна. Всъщност, като се има предвид, че в София живеят вероятно половината деца на България, а много родители при нужда търсят помощ именно в столицата, може да се каже, че въпреки че е с локално предназначение, платформата помага на децата в цялата страна.

Д-р Таня Андреева обаче не спира до тук. С ясното съзнание, че „краде“ от времето за своето дете, на фейсбук страницата HealthyKid Sofia тя публикува видео съвети по различни теми, които притесняват майките при отглеждането на децата им – за кърменето, за захранването… Някои от видеата са на живо и родителите могат да питат директно при конкретен проблем. Тези видеа вече са достъпни за всички родители в цялата страна, че дори и за българските майки, които отглеждат децата си в чужбина.

Като се има предвид колко натоварени са лекарите ни, само ЧОВЕК, на когото наистина му пука за децата на България, може да отделя от личното си време, за да гарантира по-добро качество в отглеждането на бъдещето на страната ни.

Фактът, че две майки жертват времето за своите деца, за да помагат на стотици други, напълно непознати за тях, безспорно ги превръща в герои на децата.

Не познавам двете приятелки лично, но виждам усилията, които полагат, за да помагат с каквото могат в израстването на едно по-здраво ново поколение. Искрено се възхищавам на д-р Таня Андреева за желанието и стремежа да помага 24 часа в денонощието не само на своите пациенти, но и на хиляди други българчета.

Повече за идеята