Award in category "Герой на децата" at

Nominated by д-р Мила Байчева, д-р Елена Драганова, Атанас Димитров, СБАЛДБ "Проф. Иван Митев", Миглена Николова, Кая Памукова,Мариана Ардалиева, Ирина Василева; общност "Мостове", НГИ "За истинсика детска болница"

Доктор Адил Мохаммед Кадъм

Д-р Кадъм бе лекар от екипа на Клиниката по генетика към педиатрията в София, посмъртно номинирана за Герой на децата.

Д-р Кадъм бе удостоена посмъртно с награда в категорията „Герой на децата“.

Д-р Кадъм бе един от най добрите диагностици в областта на редките заболявания. Отдадена изцяло в помощ и пълна подкрепа на децата с редки заболявания (и не само тях тъй като тя работеше и като педиатър в детски център Малчовци в гр. София ) и техните семейства. Готова по всяко време на денонощието без почивен ден да отговори на обаждане то на притеснен родител за своето дете и да помогне по всякакъв начин.

Д-р Кадъм беше невероятен педиатър, една от малкото генетици в България. Ежедневието й беше пълно с деца с много редки, често и много тежки заболявания. Въпреки това, отношението й беше пълно с любов, уважение, подкрепа“, разказват родителите на специални деца, усетили емпатията й.

Мечтата на д-р Кадъм беше да се построи Национална детска болница, която да бъде най- модерната в страната.

Тя бе нашето спасение-с огромните знания в областта на генетиката. С очарованието си ,с голямото си сърце, с всеотдайността си с цялото си същество“, споделят още за д-р Кадъм.

Д-р Кадъм беше още „незаменима, умна,с чувство за хумор, страхотен лекар, приятел, част от семейството ми, макар да нямаме кръвна връзка, но най-вече ЧОВЕК“.

Ади бе стожер на организираните през 2019 протести за промяна в работата на СБАЛДБ, както и за въвеждане на иновативни терапии за деца с редки болести в България. Радетел за детското здравеопазване, включително за построяване на съвременна детска болница в България.“

Качествата, които притежаваше д-р Кадъм са: иновативност, човечност, отзивчивост, перспективност, добрина, човек, желаещ и борещ се за промяна, смелост, дързост и твърдост.“

За приятелите и колегите, д-р Кадъм завинаги ще остане истинският герой на децата на България. Нейната достойна личност и дейността й до последния й дъх, включително с редица активности през 2020 г. и неспирни дългогодишни битки за благополучието на децата, заслужават да бъдат оценени посмъртно.

Д-р Кадъм успя да остане завинаги на страната децата – с постоянство, неуморимост и саможертва, със своите действия в ежедневната си работа като лекар, с борбата и вярата, че новите и най-модерни терапии и успехи в науката ще достигнат и до нашата страна, с участието й в редица проекти и доброволчески инициативи, включително за изграждането на единна и високотехнологична Национална детска болница.

Д-р Кадъм беше един от двигателите и на настоящата детска болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ гр. София, като се стремеше да работи съвременна медицина, неотстъпваща на световните стандарти.“

Д-р Кадъм ще остане пример за нас, нейните приятели и колеги, но вярвам, че тя успя да запали огъня на надеждата за промяна и у много хора, които досега не се бяха замисляли колко е трудно да си дете в България – да си дете, което расте в несигурност, да си болно дете, както и да си родител на болно дете или педиатър, и да се бориш за живота всеки ден.“

Документи и източници в подкрепа на номинацията:

https://www.facebook.com/DarikBlagoevgrad/videos/193293565157695/

https://www.youtube.com/watch?v=sL9cQYZFAxs

https://bnr.bg/post/101246269/d-r-adil-kadam