Nomination in category "Детска организация" at

Nominated by Минка Соколова, Камелия Рачева, Адриана Апостолова, Слава Цилкова, Захарина Бодурова

Фондация Детски книги

Организацията насърчава четенето от най-ранна възраст и променя обществените нагласи към детските книги

Фондация „Детски книги“ с всяка своя дейност насърчава четенето сред децата. Променя нагласите на възрастните спрямо важността на четенето от ранна възраст за последващата реализация на децата. Не спира да изследва промените в обществените нагласи спрямо детските книги, като поставя фокус върху интересите на децата.

Учредител и председател на Съвета на фондацията е Валентина Стоева – носител на званията „Рицар на книгата“ (връчва се ежегодно от Асоциация „Българска книга“) и „Посланик на библиотеките“ на Българската библиотечно-информационна асоциация, а изпълнителен директор е Лора Филипова (носител на званието „Посланик на библиотеките“).

Сред успешните проекти на фондацията са:

2012 г.–www.detskiknigi.com – сайтът е създаден през 2012 г. и е собственост на фондация „Детски книги“. Материалите в него са свързани с насърчаване на четенето и книгите за деца на възраст 0 – 16 г. Той е насочен както към самите деца, които ползват интернет, така и към възрастните – родители, учители, библиотекари и др. В сайта има приблизително 4000 публикации с уникално съдържание, като: представяния на детско-юношески книги, интервюта с автори, илюстратори, преводачи, идеи за включване на книгите в обучението и в развлекателните дейности на децата, зона родители със съвети за отглеждане на читатели, добри практики от библиотеките и училищата, полезни авторски материали за насърчаване на четенето, новини и други.

2012–2016 г. – национална кампания „Читателска щафета“ – кампанията има реализирани 5 издания (2011-2016). Целта й е да насърчи децата от 6 до 13 години да четат и да им покаже, че четенето може да е забавно и интересно. Чрез кампанията ги провокираме да прочетат минимум 3 книги от определена поредица или автор, които не са част от задължителната учебна литература, в рамките на три месеца. Броят на включилите се деца е над 4 000, а прочетените от тях книги са повече от 15 000.

Национална годишна награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“  е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Учредена е през 2013 г., а децата гласуват онлайн през уебсайта на конкурса – www.biserche.com. Наградата има 7 успешни издания досега (2013-2019). Второто, третото и четвъртото издания на наградата преминаха под патронажа на Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев.

Материалите в проекта са свързани с насърчаване на четенето и книгите за деца на възраст от 0 до 16 г. Той е насочен както към самите деца, които ползват Интернет, така и към възрастните – родители, учители, библиотекари и др. На разположение на възрастните са представяния на детско-юношески книги, интервюта с автори, илюстратори, преводачи, идеи за включване на книгите в обучението и в развлекателните дейности на децата, зона за родители със съвети за отглеждане на читатели, добри практики от библиотеките и училищата, полезни авторски материали за насърчаване на четенето, новини и преводни материали от света на детските книги.

Наградата „Бисерче вълшебно“ среща българските деца с книгите, насърчава ги да четат и да изразят своето мнение чрез гласуване за онова четиво, което ги е впечатлило най-много.
Резултата: учениците четат с удоволствие , повишава се тяхната функционална грамотност.

От 2018 г. започна изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ в цялата страна. Клубовете се създават към училища, библиотеки и центрове, работещи с деца и дейността им се координира от ръководител – учител или библиотекар. В тях членуват доброволно деца на възраст от 7 до 16 г., като във всеки клуб участват различен брой деца. В някои училища са създадени по няколко клуба, като през учебната 2018/2019 г. броят им е 79 с близо 4600 участници…

Фондацията е партньор на Българската библиотечно-информационна асоциация и координатор на проект „Пътуващите сандъчета“. Инициативата стартира в края на 2014 г., когато с помощта на ББИА и българската буккросинг общност започва организирането на дарителски кампании за детски книги. Събраните книги, заедно с част от номинираните заглавия в „Бисерче вълшебно“ 2014-2017 и „Читателска щафета 5: Патилански приключения“, пътуват между библиотеките в страната по заявка и така осигуряват достъп до нови детски книги на младите читатели и от най-малките населени места. Проектът се радва на голяма популярност сред библиотекарите и децата. В момента в обращение са близо 100 сандъчета.

2015 г. – Internationale Jugendbibliothek, Munich – в началото на 2015 година установихме партньорство с Международната библиотека за детско-юношески книги в Мюнхен и всяка година изпращаме книгите на български автори и/или илюстратори, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“, за попълване на фонда й. В резултат от инициативата специалистите на библиотеката избраха български заглавия в престижния каталог White Ravens в 4 поредни години (2015-2018).

2015 г. – Фондация „Детски книги“ бе одобрена от журито на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (ALMA) за номинираща организация от България. Наградата е с фонд от 5 млн. шведски крони и се връчва на писатели, илюстратори, разказвачи и организации от цял свят, които изповядват вижданията на Астрид Линдгрен. Първите кандидатури на български творци бяха подадени през 2015 г. (Юлия Спиридонова и Любен Зидаров). Всяка година фондацията подава своите кандидатури и до момента номинирани са били още Виктор Самуилов и Мая Дългъчева.

2016 г.–2017 г. По покана на Националния център за книгата при НДК екипът на фондацията участва в подготовката на първите каталози с детски книги от България, издадени специално за Панаира на детската книга в Болоня. Предвид липсата на български щанд на изложението, през 2016 и 2017 г., екипът ни се ангажира на собствени разноски да посети панаира и да представи в лични срещи включените в каталога над 30 заглавия. Бяха проведени редица срещи с представители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

2016 г. – фондацията поставя началото на 5-годишна пилотна програма „Библиотека в детската градина“. Целта е да бъде изграден и валидиран модел за насърчаване на грамотността чрез четене на нови заглавия, обучение на учителите и изграждане на успешна връзка между семейството, детската градина и училището.
Програмата се провежда в 29ДГ „Слънце“, София – базова градина към ФНОИ, СУ „Св. Климент Охридски“. Освен подбора и осигуряването на висококачествени заглавия, подходящи за децата между 3 и 7 г., програмата включва и лекции за педагозите и родителите относно четенето от самото раждане и съвети за отглеждане на читатели; периодични четения на децата и срещи с персонала за запознаване с новите заглавия и идеи за включването им в обучението.

От 2017 г. фондацията е член на европейската мрежа за насърчаване на четенето EURead.

Фондацията е изградила стабилни партньорства с множество родни и чуждестранни организации и институции – Министерство на образованието, сдружението на българските книгоиздатели Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, както и с регионалните, училищни и читалищни библиотеки в страната.

https://www.detskiknigi.com/

https://www.biserche.com/

http://shtafeta.detskiknigi.com/

https://read.bookcreator.com/

https://www.facebook.com/detskiknigi/

https://www.facebook.com/nagrada.biserchevalshebno/