Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Мая Красимирова

Фондация Нашите недоносени деца

Организацията спасява детски животи и подобрява качеството на живот на преждевременно родените деца и техните близки

Преди около 5-6 години три майки на недоносени деца решават, че трябва да се обединят, за да направят заедно нещо за най-малките бебета и техните близки. И това се случва във време, когато за проблема у нас почти не се говореше. Тоест не за проблема, защото той съвсем не е един, а за всички онези малки, големи и още по-големи неволи и притеснения, съпътстващи едно преждевременно раждане: здравословните предизвикателства пред новородените; високият риск те да останат с трайни увреждания; седмици и месеци болничен престой, през което време майката и бебето са разделени; стресът, страхът, чувството за вина, объркването и депресията, които изпитват майките и бащите на недоносените деца…

Само за няколко години екипът на създадената от трите момичета фондация е нараснал многократно, като към него са привлечени доброволци от цялата страна, а инициативите и кампаниите на организацията вече са много популярни в България. С днешна дата функционират три сайта, които информират за тези проблеми и помагат на всеки, който се е сблъскал с тях, да получи както адекватни насоки за действие, така и безплатна психологическа подкрепа.

На първия сайт – http://www.premature-bg.com – има полезна информация за фондацията, за развитието на недоносените деца, за необходимите специалисти за тяхното по-добро обгрижване, има и информация за кампании, инициативи, възможности за дарения и т.н.

На втория сайт – http://www.earlybaby.info – е предоставено абсолютно безплатно за всеки потребител на интернет цялото съдържание на създадения с помощта на екипа на фондацията и водещи родни специалисти първия по рода си у нас наръчник „Всичко за недоносените бебета“.

Третият сайт http://chudesa.bg/bg/ е свързан със създаването на първия в България семеен център за подкрепа на недоносените бебета и техните близки „Малки чудеса“. Той „отвори врати“ в края на 2017 г. с идеята да осигурява срещи за вазиомопомощ между родителите, психологическа подкрепа и ранна диагностика на проблеми в развитието на децата, както и да предлага съвременни терапии за децата: ерготерапия, логопед, музикотерапия,и др.

Тъй като превенцията на ранното раждане е основна част от грижата за децата ни – да има по-малко недоносени бебета и повече здрави деца – в семеен център „Малки чудеса“ се организират безплатни образователни лекции, водени от специалисти, както и други събития, които са важни за всеки бъдещ и настоящ родител. Въпросното „Училище за родители“ се разпространява и онлайн, безплатно, във вид на уебинари.

От създаването на фондация „Нашите недоносени деца“ през 2012 година до днес са реализирани различни дарителски кампании и активности (сред които по-мащабните са ежегодният благотворителен коледен базар „Подари мъничко вълшебство“ и „Маратон на героите“) ,с които са закупени апаратури и пособия за неонатологични отделения в цялата страна. С помощта на инициирани от фондацията дарителски акции са оборудвани семейни стаи за недоносени деца в Майчин дом и Педиатрията в София, както и в неонатологични отделения в Пловдив и Велико Търново, събрани са средствата и предстои обзавеждане на такива и в неонатологичното отделение в Сливен, а след това и в Русе. Като кампанията за семейни стаи в неонатологиите в страната не спира, продължава набирането на средства за оборудване на такива и в Бургас, Стара Загора и Плевен.

Преди една година в рамките на кампаниите на фондацията започна и една много красива, топла и заредена с много обич инициатива „Да плетем и шием за недоносените бебета“. Доброволци от цялата страна подготвят изделия – плетени октоподи, медузи, шапки, търлъчки и елечета за малките пациенти в неонатологичните отделения, шият и покривала, които да предпазват кувьозите от дразнещата ярка светлина в болничните отделения. Да се поставят октоподи/медузи в кувьозите на рисковите новородени е сравнително нова инициатива в световен мащаб. Смята се, че пипалата на плетените „морски обитатели“ напомнят на пъпна връв и така бебето, хем се чувства по-спокойно заради познатото усещане, хем си играе с къдравите пипалца вместо постоянно да дърпа маркучите и спринцовките, с които се осигурява лечението му.

Преди около година – на 15 май 2017 г – благодарение на екипа на фондация „Нашите недоносени деца“ за първи път у нас бе отбелязан и Световният ден на кенгуру грижата. Контактът „кожа в кожа“ (голото телце на бебето се поставя на майчината гръд в най-общия случай) е метод, който множество изследвания сочат като една прекрасна практика, при която топлотата от тялото и от обичта на майката помагат на бебето не само да регулира по-добре телесната си температура, но му носи и други много важни ползи: регулиране на сърдечния ритъм, подобряване на дихателната дейност, по-малка податливост към инфекции, по-лесно понасяне на болката от интервенциите и процедурите, по-бързо качване на телесна маса и съкращаване на болничния престой. Ползите от тази практика са големи и за майката, която така успява да създаде здрава връзка с бебето, което иначе е далеч от нея, свиква да го гушка и да се грижи за него и се чувства много по-спокойна и готова да се бори с предизвикателствата, свързани с ранното раждане.

Има и още, и още… защото историята на тази организация не е нещо, което да разкажеш, тя се пише всеки ден – със силата на бебетата, родени герои, с професионализма на всички, които вярват в тях и с обичта на онези, които непрестанно откриват в рано родените мъници низ от чудесата на живота.

Първата причина да номинирам фондация „Нашите недоносени деца“ за Герой на децата са най-вече спасените детски животи – чрез образователни и информационни инициативи в покрепа на превенцията на ранното раждане; чрез осигуряване на съвременна апаратура за лекуването на недоносените деца; чрез подпомагане ранното откриване на последствия и увреждания в резултат на недоносването и осигуряване на специализирани терапии за тяхното лечение.

Подобряването на качеството на живот на преждевременно родените деца и техните близки е другата – достойна за номинацията причина. Защото физическото оцеляване на новороденото, макар и да е определящо, не гарантира, че то ще получи необходимите му в следващите години специализирани грижи и любяща семейна среда. Чрез множество инициативи за укрепване на връзката между майката и бебето, чрез оказването на психологическа и емоционална подкрепа на близките на недоносените новородени и предоставянето на качествена и адекватна информация за отглеждането на недоносено дете – се цели да намалеят случаите на изоставяне на тези бебета, които са в рискова група за подобно поведение, както и се помага н родителите да са по-спокойни, информирани и щастливи, когато свърши лечението в интензивното отделение и детето се прибере у дома. И като всички супер герои – и тези от екипа на фондация „Нашите недоносени деца“ имт своята свръх сила – тази на любовта. Защото обичането е не просто красиво чувство, не е само грижа и нежност, но е и много мощна положителна енергия, която със сигурност помага на малките пациенти да оздравеят по-бързо и да растат щастливи. Популяризирането на кенгуру-грижата – което е най-явната и доказана от множество специалисти практика за лекуване чрез майчината енергия и топлота, както и разпространяването в отделения в цялата страна на плетени откоподчета, с които децата да се се чувстват по-добре в кувьозите си – за да може инкубаторите – нека цитирам думите на д-р Малинова от болница „Шейново“: „да не са вече едно толкова самотно място“… са само част от проявите на тази чудодейна любов.

Номинираните от мен герои на децата правят и още нещо много важно: разкриват на обществото, че „най-големите герои са най-малките“ – с показването на силата и борбения дух на малките пациенти – думата „недоносен“ вече носи значение и на свръхгерой, роден с чудодейни способности да се бори с всяка трудност.

Аз самата съм майка на две близначета, родени 12 седмици по-рано и тежащи по около килограм при появата си на този свят. Те се родиха през 2010 година. И аз отлично мога да съпоставя времето преди и след създаването на фондация „Нашите недоносени деца“. Преди – родителите нямахме добре представена специализирана информация на български език, с която да се справим с проблемите и последствията от раждането на недоносено дете. Нямахме и подкрепата, за да преодолеем по-лесно своите притеснения, страхове и чувство за вина относно преждевременното раждане…
Сега вече съм видяла, разбрала и почувствала, че има как, а има и защо да се борим в името на нашите деца – всички, цялото общество, не само отделни герои като тези от екипа на фондация „Нашите недоносени деца“.