Nomination in category "Детска организация" at

Nominated by Фондация Reach for Change България

Книговище (Фондация „Гутенберг 3.0“)

Книговище цели да разреши проблема за четене с разбиране като превръща четенето в нещо приятно и забавно за децата.

Изследването PISA за 2018 г. показва, че 47% от деветокласниците в България не покриват дори базовото ниво за четивна грамотност. Способността за четене с разбиране е основополагаща за образованието във всички сфери.

Книговище цели да разреши този проблем като превръща четенето в нещо приятно и забавно за децата. Платформата стартира в началото на 2019 година и към момента има над 1200 въпросника върху детска художествена, научнопопулярна и задължителна учебна литература, които са решавани близо 200 000 пъти.

Книговище успешно се използва от учителите като инструмент за допълнителна подготовка и мотивация за учене. 70% от учителите споделят, че откакто ползват Книговище, децата в класа четат повече, а 85% – че четат с повече разбиране. 62% споделят, че с Книговище децата подобряват представянето си и по останалите предмети. Множество истории и цитати от деца и учители, демонстрират ефекта на платформата.
Тъй като искат да направят платформата достъпна за деца от целия социален спектър в България, развиват партньорства с различни организации, компании и общини, чреь които осигуряват безплатен достъп за училища и ученици.

Книговище е онлайн игра на въпроси и отговори върху детска литература. С решаването на въпросници децата трупат точки и пътуват през 7 читателски нива. Въпросниците проверяват доколко децата са разбрали сюжета. Колкото повече въпроси за размисъл има въпросникът, толкова повече точки носи.
Играта позволява на децата да видят и как се справят спрямо останалите: в семейството, класа, училището, града, страната. Сравнението с връстниците ги мотивира да се стараят да четат повече и по-внимателно, за да напреднат в класацията и да не изостанат от разговорите за интересни книги в клас.

Предстои да стартират медия за деца, където ежедневни новини ще бъдат адаптирани и обяснявани за най-младата аудитория. Целта е развитие на медийна рамотност и гражданското съзнание у децата.

Документи и източници в подкрепа на номинацията:
https://www.knigovishte.bg/article/100-otzivi-ot-mladi-chitateli
https://www.knigovishte.bg/article/66-istoriyata-na-dobi-ili-kak-da-pobedish-vraga-si-s-knizhnoto-chudovishte
https://www.knigovishte.bg/article/85-“vav-vsyako-dete-se-krie-chitatel-novata-kampaniya-na-knigovishte-i-fondatsiya-“amerika-za-balgariya
https://www.knigovishte.bg/article/73-inovativni-praktiki-i-instrumenti-za-stimulirane-na-detskoto-chetene
https://www.svobodnaevropa.bg/a/31143511.html
https://www.dw.com/bg/книговище-за-да-четат-българчетата-повече-и-с-желание/a-48855819
https://podmosta.bg/knigovishte-za-po-obrazovano-i-gramotno-obshtestvo/