Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Венелина Величкова

Красимир Георгиев

Маратонецът бяга 36 часа без прекъсване, за да помогне на децата да побеждават в живота и в спорта

На 19 и 20 януари, 2018, Краси Георгиев бяга по пътека в продължение на 36 часа. Той се изправи пред тежкото предизвикателство, за да помогне на едни деца да продължават да побеждават в живота и в спорта. Чрез благотоворителна кампания на инициативата „36 часа“ Краси събра над 16 хил. лв. (както и 200 рубли) за организиране на тренировъчни спортни лагери за деца, преборили рака и покриване на разходи за участието им на голямото международното състезание „Игри за победители“ 2018 в Москва. Сумата беше набрана чрез нестандартна дарителска кампания – докато Краси бягаше на пътека в продължение на 36 часа в Park Center Sofia, непосредствено до него беше разположен втори уред, на който всеки желаещ можеше да тича и дари поне 1 лв. за изминати 100 метра. Успоредно течеше кампания и чрез мобилното приложение за бегачи Strava и се набираха средства по банков път.

Благодарение на изключителния медиен и обществен интерес към кампанията, на втората пътека през всички 36 часа от предизвикателството имаше поддръжници, дори през нощта. Пристигаха хора от различни краища на страната, които искаха само да бягат рамо до рамо с Краси за около 5 минути и да дадат своя принос за каузата. Хората бяха на най-различни възрасти – от деца до надхвърлили 70-те. Сред решилите да вдъхнат кураж на Краси, бяха и някои от децата „сървайвъри“, за които се набират средствата.

Общият брой на хората, подкрепили кампанията с бягане на втората пътека и даряване, надхвърля 200 души за 36 часа. За цялото време нямаше и момент, в който пътеката да остане празна. Дори напротив – имаше хора, на които се наложи търпеливо да изчакат час-час и половина, докато успеят да бягат до Краси. Справката от софтуера на пътеката, на която бяга Краси Георгиев, показва, че той е изминал около 246 км за 36 часа. Това е повече от дистанцията на соченото за най-тежко състезание по бягане в света – „Бедуотър“ в Долината на смъртта, САЩ.

Чрез тежкото изпитание, на което се подложи Краси и привлечения изключителен медиен интерес, той успя да събере сума, която нарасна и достигна близо 20 хил. лв. в дните след края на бягането. По този начин ще има възможност да се организира по един спортен лагер на децата, както и да замине около два пъти по-голяма квота участници в състезанието в Москва спрямо предишни години.

След като приключи кампанията Краси продължи да посещава дневния център на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, който се намира в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София. Там ултрамаратонецът се среща с част от децата, които се лекуват от онкологични заболявания.

Краси е невероятен, скромен човек и никога не би се нарекъл герой. Докато бягаше в продължение на 36 часа на пътечка в Park Center Sofia през януари и беше обкръжен от хора и телевизионни камери, не преставаше да повтаря, че не е той героят, а децата, за чиято кауза се бори. Тази негова фраза, която повтори искрено десетки пъти, е едно от много неща, които силно впечатлиха всички хора, следящи предизвикателството „36 часа“.

Номинирам го и защото не само помогна на група деца да имат повече възможности за спорт и да печелят в състезания, но и заради нещо наистина голямо – с това, което направи, с общественото внимание, което привлече, Краси със сигурност е вдъхнал кураж и спортен хъс за борба с тежки болести на много деца с онкохематологични заболявания и на техните близки и семейства.

Подкрепяйки децата, преборили рака, да бъдат активни, да спортуват и да побеждават, Краси и екипът му показахме, че онкохематологичните заболявания не са смъртна присъда. Надяваме се по този начин да сме дали стимул на повече болни хора и техните близки да имат кураж, да се борят и да правят невъзможното, както стори и Краси с 36-часовото си бягане.

Краси Георгиев в роден в София, България. Прекарал е повече от 20 години в Лондон, Великобритания и в Уайоминг, САЩ. Той има богат опит от психология до готвене, джудо, работа с жертви на насилие и др.  Занимава се и с мотивационни речи и е бил лектор на редица събития, вкл. и в България. До момента българинът е завършил над 60 маратона (42 км) и повече от 30 ултрамаратона (над 100 км) в цял свят. Участвал в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа. Имал е късмета да е сред малкото хора, завършили успешно посочваното за най-тежко състезание по бягане в света „Бедуотър“ (216 км в Долината на смъртта при изключително високи температури и с голямо изкачване), както и легендарния „Маратон на пясъците“ (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона „Бразил 135+“ (257 км в джунглата), както и да бяга заедно с будистки монаси в Азия и масайски племена в Източна Африка.