Nomination in category "Журналист" at

Nominated by Фондация "Международна награда на херцога на Единбург - България"

Мария Йотова, Нова телевизия

Репортер в предаването "Събуди се", който пресъздава трудни човешки истории с обективност, искреност и човечност

Мария Йотова е редактор и репортер в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия. Работила е в предаването „Нека говорят” на bTV, била е сценарист на сериала „Столичани в повече“. През годините се е доказала като репортер, редактор и водещ на публицистични предавания в Дарик радио. Репортажите й нееднократно са били повод за самосезиране на прокуратурата по различни казуси. Мария е номинирана за престижната журналистическа награда „Черноризец Храбър“, а с документалните си радио-филми е печелила множество награди на медийния фестивал в „Албена“.

Номинираме Мария Йотова за задълбочения й материал в подкрепа на кампанията „За по-човечно детско правосъдие“ – „Къси разкази: Три години в интернат заради кражба от автомати за кафе„.  Тя пресъздава истинската историята на момче от възпитателна институция с голяма обективност и в същото време с искреност и човечност. Мария успява да разкаже много в 15-минутния репортаж, като в същото време не спестява нищо от реалността и преживяванията на младежа. Подходът й е както изключително личен, така и стремящ се да не застраши и/или навреди в последствие на заснетата съдба. Отношението й към интервюираните е човешко и в същото време стремящо се да разкаже история, която да покаже несправедливостта и остарялостта на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. След репортажа й няколко зрители се обадиха в организации, част от Национална мрежа за децата, за да споделят, че са готови да помагат на момчето от репортажа. Това е още едно доказателство, че разказаната от Мария история, е докоснала доста зрители и е успяла да повлияе на нагласите на обществото спрямо млади хора, които са с такава съдба.

Смятаме, че трябва да представяме и поощряваме тези примери на качествени журналисти, като Мария, защото те са компас и модел не само за обществото, но и за журналистическата гилдия и задават принципи на работа – и професионални, но и човешки, които да бъдат следвани и уважавани в репортерската професия.

Силно вярваме, че за да направим България едно по-добро място за живот не само за децата, но и за нас самите, следва да си партнираме и да работим съвместно с всички заинтересовани страни. Журналистите са ключов и много важен партньор, не само защото благодарение на тях мисиите и намеренията ни могат да достигнат до повече хора, но и защото те самите биха могли да създават такива и да ги популяризират. Да бъдеш професионалист и да спазваш етика, като в същото време подготвиш репортаж за младеж, излязъл от Възпитателно училище интернат, без да го превърнеш в сензация или клише, изисква и да си добър човек. Ние от Фондация „Международна награда на Херцога на Единбург – България“, смятаме, че Мария Йотова е точно такава.

С тази номинация, а и с наградата в категория „Журналист“(която силно се надяваме да получи), вярваме, че ще насърчим Мария и нейните колеги да правят все повече и повече такива човешки истории. И да бъдат пример за цялата журналистическа гилдия.