Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Данка Карагьозова

Соня Хампарцумян /Соня Хай/

Тя прилага новаторски и творчески методи в ОДЗ 9 "Калина Малина", Пазарджик

 

Госпожа Хай е истински детелюбец. Цял живот отдава себе си и своята работа в името на щастливото детство на възпитаниците на ОДЗ 9 „Калина Малина“ град Пазарджик. От 1993 до 2013 като директор на детското заведение работи със своя екип по авторска ценностна система „Път към дома“ и не спира с новаторски и творчески търсения. Сега, вече пенсионер, продължава да се раздава за децата със своите авторски спектакли и книги, които наистина вълнуват.

Тя е духовна, мъдра и пълна с обич личност, а децата най-добре го усещат. Соня Хай е автор, редактор и продуцент на 17 сборника и 7 CD албума с 538 произведения в 19 жанра, предназначени предимно за деца.“Опит за доверие“ -1992 г., „Диви тръпки“ – 1995г., „Чеденце“ – 2001 г., „Утрото изгрява за деня“ – 2008 г., „Богетия-тайните на любовта“ – 2016, „Обичанки“ – 2018 г. – това са само част от нейните прекрасни произведения, посветени на „истинските ценности на доброделието и на тези, които ги прилагат в мисли, слово и постъпки.“ Освен това, като ръководител на детска градина „Калина Малина“, град Пазарджик, се стремеше да обгрижва жизнерадостни и щастливи деца, възпитани мъдро в истина и любов към природа, семейство и традиции, което проповядва авторската й ценностна система „Път към дома“. Като участник в редица педагогически конференции, не веднъж е впечатлявала колеги със споделени добри практики и иновационни техники на работа.

Когато прочетох, че търсите обикновен човек, направил нещо за децата, веднага ми изникна нейният образ, защото по-голям детелюбец, професионалист и човек не познавам. Въпреки всички свои постижения и успехи, тя никога не е получила награда. Смятам, че заслужава тази номинация заради мисията, за която е призвана – да дарява детски усмивки, да прави света по-добър и прекрасен. Знам, че има една неосъществена мечта – да построи кралство „Богетия“ – увеселителен, познавателен и семеен парк за деца от 3 до 103 години. Пожелавам й да намери подкрепа и това да се сбъдне.