Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Красимира Йорданова

Тодор Дапев

Благодарение на него в едно пловдивско училище се учи православна религия и има специален кабинет

Тодор Дапев е богослов и човек с голямо сърце. Той направи много за Православието в СУ „Свети Константин-Кирил Философ“ – Пловдив, където то се изучава от 2000-та година с децата от 1. до 4. клас. През настоящата учебна година той мотивира учениците от 5.клас и техните родители и за първи път петокласници продължават изучаването на Религия, започнато още от първи клас. Освен това, той успя да осъществи съвместно поклонническо пътуване с тях до близкия манастир – „Свети Кирик и Юлита“. Но това, с което допринесе най-много за голяма част от учениците в училището, е нещо уникално – самият той организира ремонта на една обикновена класна стая, оборудва я и я превърна в кабинет по Религия – много специално място за малките ни християнчета. Всичко това с добра воля и собствени средства.

Герой на децата е за това, че успя да приобщи петокласниците /една твърде специална възраст/ не само да продължат да изучават Религия-Православие, но и да очакват с нетърпение тези часове. Успя да сбъдне мечтата ни – в училището, в което най-много деца изучават Религия, да има специален кабинет, един малък „храм“, оборудван с ценни икони на светци, важни моменти от Библията, Десетте Божи заповеди, Господнята молитва, нравствени послания – все важни неща, съпътстващи изучаването на Православие. И всичко това – в името на децата да растат възпитани, добри, щастливи.

„По делата им ще ги познаете“ – е казано в Библията. Номинирам Тодор Дапев, защото той с делата си показа какво означава добър християнин, какво означава човек, който прави значими неща за децата на България. Добрите дела трябва да се знаят, за да ни вдъхновяват и окрилят. Номинирам го, защото му благодарим – ученици, родители, учители от СУ „Св. „Константин-Кирил Философ“- Пловдив. Гордеем се, че сред нас има такъв човек – такъв добър пример за подражание.