Nomination in category "Журналист" at

Nominated by Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“

Валерия Николова, БНР

От март 2013 г. до днес, Валерия Николова дава възможност за изява в радиоефира на деца, които обичат да четат.

Валерия Николова е един от създателите на радио-играта „Деца четат поезия в ефира на БНР“. Проектът е на Сдружение „Българче“ реализиран с подкрепата на предаването „Закуска на тревата“ на БНР. От март 2013 години до сега, Валерия Николова дава възможност за изява в радио ефира на деца, които обичат да четат. Подкрепя участниците, които харесват българската поезия – да задълбочат интереса си към литературата.. И дава поле за радио изява на деца и юноши, с изявен интерес към журналистиката.

Многобройни са включванията на деца и юноши в предаването ‚Закуска на тревата“. По идея на Валерия Николова, там  учaстват и представители на граждански организации работещи с фокус към децата и за тяхното право на информираност, на изразяване, право на закрила и на избор. Реализацията на радио играта и създадените от г-жа Валерия Николова информационни блокове и интервюта с деца и юноши от цялата страна, в предаването „Закуска на тревата“ , поставят на общественото внимание въпроси и теми, които допринасят за промяна на обществените нагласи. И по-специално към правата на децата и подкрепата на техните семейства. Журналистическата дейност на Валерия Николова създава  самочувствие у децата, че могат да се справят с предизвикателства. Вдъхновява ги да се развиват, да следват мечтите си и подкрепя израстването им по посока на най-силния им интерес.

Всички изяви на децата са публикувани на сайта на Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“ в секция Четене по БНР – Радио игра. Ето линк към участитията на деца : https://www.bulgarche.eu/index.php/chetene-po-bnr-radioigra

„Ние от Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“, смятаме, че г-жа Валерия Николова, в ролята си на журналист и родител е ревностен защитник на правата на децата. Със своето професионално отношение към всеки от участниците тя привлича все повече малчугани и юноши, да се включват с интерес в радио играта. Поставяйки на една основа в разговора своите, малки и големи, събеседници тя предоставя възможност на участниците в съботното чететнепо Българското Национално Радио да трупат опит от участието си в радио-ефира. Създава прекрасни емоции, с които децата да запомнят участието си в радио-надпреварата за цял живот„.