Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Румяна Данчева

Виолета Коцева

Директорът на ДГ № 59 „ Елхица" в София по своя инициатива и със собствени сили създаде условия за работа с деца със СОП

Г-жа Виолета Коцева е директор на ДГ № 59 „ Елхица“ гр. София- може би първия директор, решил да даде крила на специалните деца. В далечната 2006 г. реши да открие група за деца със специални потребности. Всичко беше против нея- и педагогическа колегия, и районна администрация- всички казваха“ Ти работиш с даровити деца, защо ти е и с такива да работиш“, а Дирекция Образование искаше тяхната подкрепа, за да гласува брой персонал на сесия на СОС. Само госпожа Кастрева парафира „да“, а г-жа Коцева трябваше със собствени средства да ремонтира и обзаведе кабинетите за логопед и психолог, да набави всички дидактични материали, необходими за работа с тези деца. Не й тежи и е прегърнала съдбата на тези деца и техните родители като своя мисия в живота.

През 2007 г. на юбилейния концерт на детската градина в Зала България за първи път цялата група „Сладурани“ за деца със СОП беше на сцената заедно със своите другарчета от останалите групи. И това беше първият урок по толерантност за децата и родителите. И така продължава и до днес.

През 2009 год. се откри още една група за специални деца и сега в детската градина има светлина и надежда за 26 деца. Има назначени два екипа за допълнителна подкрепа и децата са обгрижени и щастливи. С организирана от екипа, родителите и Родителското настоятелство благотворителна кампания, се събраха средства за ремонт на помещението и оборудване на прекрасна сензорна зала, а година по-късно спечели проект към Посолството на Япония и направи зала за психомоторика и основен ремонт на плувен басейн.

По-голяма част от децата са с тежки диагнози с поведенчески проблеми, което е огромно предизвикателство за цялата образователна система. Често обича да казва: „Наличието на различните деца е нашата карма – нашият урок в този живот! Заради нашите различни деца ние трябва да станем по-добри, по-толерантни, по- сговорчиви, по-социални.“ В името на тези деца тя дава разбиране, подкрепа, уважение и много, много любов и съдействие. Всяка година води своите битки за всяко дете, съдейства за намиране на училище, където нейните деца ще бъдат приети със същата любов и уважение.

С всяка изминала година материалната база за работа с тези деца се разширява, ремонтира, обогатява и обновява- вече има два обновени и съвременно оборудвани логопедични кабинета, два кабинета за психолозите, 1 кабинет кинезитерапия. Децата със СОП са едни от нас със своите потребности и желания. Участват в живота на детската градина, в нейните празници и развлечения, както и в традиционните годишни концерти. Всички деца със специални потребности участват активно и в изграждането на Вкусните образователни Биоградинки и грижата за растенията в тях.

През 2017 год. 335 деца от детската градина, заедно с тях и децата със специални потребности, отново бяха на сцената на Зала България на поредния гала-спектакъл.

Виолета Коцева е истински герой за специалните деца, защото вече 12 години дава шанс и надежда на много деца и семейства. Много преди да се приеме наредбата за приобщаващото образование, тя направи работещ модел за включване на специални деца в цялостния живот на детската градина. Екипите за допълнителна подкрепа са от висококвалифицирани специалисти, които с много любов подкрепят децата във всички режимни моменти от деня. Всяка година г-жа Коцева печели проекти към ПИСТ, в които задължително се включват и специалните деца- планински туризъм в Лозенска планина, велопоход с родители, хипотерапия, плъстене на вълна и тъкане. Децата са включени и в образователни екскурзии- Копривщица, Земен, Владо Тричков. Г-жа Коцева включи в мисията си и Спешъл Олимпикс, които апробираха методиката „Млад атлет“ и на стадиона на НСА направиха демострация на успехите на децата, накараха ги да се почувстват значими и успешни. Тази година е партньор на Боряна Занова- председател на Фондация „Изкуството и детето“, която включва децата със специални потребности в арт терапия.

Реших да номинирам г-жа Коцева за герой на децата, защото всичко направено от нея е в името на децата, в името на тяхното благополучие, в името на тяхното щастие. Това е човек, който никога не е парадирал с направеното и не е чакал отплата-радва се на щастието в очите на децата и на родителите им. Не се отказва и не се предава пред трудностите и винаги намира решения на всяко предизвикателство. Смятам, че това е много достоен човек за тази номинация, защото при нея всичко е истинско, всичко е работещо и всичко е достойно за популяризиране. В последните години доста градини отвориха групи за работа с деца със СОП, но моделът на г-жа Коцева се е доказал като най-успешен. Виолета Коцева не се хвали, не търси одобрение на медии, а просто прави това, което сърцето й говори-приема децата и им дава надежда. Това е човек, заслужаващ номинацията, защото това, което прави, не го прави сега и днес, а го прави всеки ден вече 12 години.