Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Бояна Алексиева

Владимир Илиев

Един млад човек, който успява да промени "проблемните" деца и да ги възпита в ценности

Влади е един позитивен, талантлив, състрадателен, отговорен и млад човек, който обича децата. Лауреат е на много престижни национални и международни литературни конкурси. Първото ми впечатление за него беше, че е възхитителен човек. Той направи един проект, който да представи на олимпиадата по гражданско образование. Класира се него на първо място в Бургаска област, но не отиде на Национална олимпиада. За него значение имаше само, че постигна промяна за два проблемни (според учителите) класове. В тези класове нямаше дисциплина, всички учители вдигаха ръце, а учениците не уважаваха своите учители.

Честно казано си мислех, че те няма да уважават и него, но той има това качество – да прозира в душите на хората и да извлича най-доброто от тях. Направи двата класа задружни. Говореше си с всеки един ученик поотделно, а тогава самият Влади беше десети клас, а децата бяха седми и шести.  Децата, които биеха другите– Влади ги включи в различни проекти и те изработваха картички за Коледа и ги подаряваха на децата от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Направи пиеса с тях. Научи децата да използват ,, Аз-посланието“. Отделяше всяка една минута, за да ги научи да вярват в себе си. Той не ги съдеше, не им се караше, а напротив – говореше с тях и самите те го търсеха, когато имаха проблем. До края на учебната година самите учители дойдоха при Влади и му казаха, че има промяна и не могат да повярват. Тогава ми направиха впечатление думите на Влади, той им отговори: ,,Защо не вярвате? Та децата са добри“.

От друга страна той е координатор на БМЧК Карнобат от четири години и няма дете, което да не познава Влади. Той винаги се облича като клоун за Първи юни и се забавлява с децата. За Коледа се облича като Дядо Коледа и заедно с неговия екип купуват подаръци на децата от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи и им ги раздава. Помня, че един път го попитах: ,,Защо си станал координатор“, а той ми отговори: ,, Заради децата, защото само те ми вдъхват увереност, че съществува истинска радост и чисто добро – без завист и злоба, скрити помисли“. Винаги, когато децата от дома го видят на улицата – го прегръщат. Повечето от тях не могат да говорят, други издават само звуци, но Влади ги разбира. В очите на децата се чете обич, а в неговите – любов. Винаги съм се възхищавала на неговата смелост и сила, която притежава, защото Влади губи майка си, когато е бил само на две години. Неговото семейство се състои от двама членове – той и баща му. Въпреки това той винаги раздава от любовта си, усмихнат, лъчезарен. Много деца казват, че той наистина е Дядо Коледа. Неговата история не може да бъде разказана, но усмивките на децата казват всичко. И днес, когато е дванадесети клас, няма дете от среден курс, което да не познава Влади и да не го поздрави. Учителите още помнят двата ,,проблемни“ класове, които изведнъж повишиха успеха си и станаха задружни.

Ако питате Влади, той ще ви каже, че не е направил нищо, а че децата просто са добри, но кажете ми – колко ученици биха се занимавали да учат деца на възпитание и дисциплина.

Той знае какво е да израснеш без майка, а децата, на които най-много помага Влади, са деца без родители – следователно той е състрадателен. Много деца казват, че искат да приличат на Влади, защото е известен в града – официален водещ е на местното читалище, актьор-самодеец и винаги в местния вестник пишат за поредната награда, спечелена от него в литературен конкурс – той е добър пример.

Влади никога не подценява проблемите на децата – само защото са деца. Отговорен е към тях, щом им обещае нещо – винаги го изпълнява. Също така някои родители му звънят, за да говори с техните деца, което значи, че може да му се разчита. Той винаги дава увереност на децата, не им позволява да се отказват, а с негова подкрепа – те се чувстват по-силни.

Друго важно качество, което го прави герой на децата е, че ги възпитава на ценности. Самият той казва, че децата от малки трябва да се научат да не лъжат, да уважават природата и животните, а това ще стане само, ако видят този пример от възрастните. И най-важното – той никога не съди децата дори да са сгрешили. Помага им сами да осъзнаят в какво се състои тяхната грешка.

През учебната 2018/2019 г. Влади ще бъде студент, а специалността, която е избрал, е българска филология. Много учители му казаха, че губи потенциала си, а той отговори, че за него най-важното нещо е да развие потенциала на децата. Той избира учителската професия, а според мен е важно да има млади учители, заредени с ентусиазъм и готови да се посветят на децата. За него това е най-отговорната професия, за която си е мечтаел от малък. Влади казва, че иска да вдъхновява децата, да развие мисленето им, да ги научи да не се страхуват да изразяват мнението си. И най-важното – да им покаже магията на словото, на литературата. И знам, и вярвам, че той ще бъде един великолепен учител, който децата ще обичат. Убедена съм, че той заслужава вашата награда, защото той избира професия, с която да се посвети на децата – няма по-голямо доказателство от това.