Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Виолина Желязкова

Жечка Иванова

Жечка е един от първите педагози, обучени да преподават по метода на Мария Монтесори.

Жечка Иванова  е позната из целия град Варна – тя живее с историята на всяко дете със специални нужди – познава родителите му и с години напред поддържа връзка с тях. Нерядко е асистирала за приема му в детска градина или училище. Малцина знаят, че е сред първите Монтесори педагози в България и ежедневно изповядва принципа – пълно уважение и подкрепа към детето, но и педагогическа работа.

Жечка в пълна степен олицетворява мотото „Помогни ми да го направя сам“ – винаги там, където има нужда от нея – без да се набива на очи, но винаги намираща вярното решение. Истински герой на децата – на ВСИЧКИ деца.“

Животът ме срещна с Карин дом преди много години, но Жечка срещнах като родител години по-късно. Тя проведе първия тур за мен и детето ми в Монтесори къща към Карин дом и аз веднага разбрах, че искам да поверя дъщеря си именно на нея – топла, сърдечна, с ръце готови за прегръдка – дъщеря ми сякаш беше хипнотизирана и следваше в захлас всички нейни идеи и предложения. За първи път в живота си си казах „Това сигурно значи педагог.“

Работата с деца със специални нужди в Карин дом е ежедневен процес, който те кара и ти да приемаш една нова, лична нормалност.

Жечка Иванова започва работа в Карин дом като доброволец. От 1994 до 1996 година подпомага дейността на организацията с доброволен труд, след което е поканена да се присъедини официално към екипа.
Жечка е един първите педагози, обучени да преподават по метода на Мария Монтесори. Започва да изучава системата още през 2002 година. Като обучител тя споделя опита и знанията си със специалисти, родители и всички, които се интересуват от методиката на Мария Монтесори за възпитание на децата.

Жечка Иванова е учила предучилищна педагогика във ВПИ „Константин Преславски“ – Шумен и в
Института за детски и начални учители „Христо Ботев“ – Бургас.